Barnasinnet kvar….

Vet inte vad det är. Om det var för längesen jag själv var barn eller om det finns saker som jag saknar som jag inte själv gjorde eller kände som barn. Med tanke på allt jag har fått uppleva som barn så är det snarare det senaste. Som vuxen upplever jag saker på ett helt annat sätt, med helt andra ögon än när jag var barn. Inte så konstigt kanske. Både erfarenheten och åldern spelar en viktig roll här. Det bästa med att nu ha egna barn är att jag får återuppleva saker igen. Genom barnen. På avstånd och med vuxna ögon. Samtidigt får jag inte tro att barnen ser saker och ting med samma entusiasm som jag. Hoppas kan jag ju alltid….:-)

Idag var en sådan dag. När jag känner mig som ordspråket säger lycklig som ett barn (kanske inte längre brukbart med tanke på allt hemsk som våra barn utsätts för i världen idag).

Barnen chillade och jag jobbade på fm. Planen var att vi skulle åkt med M till Valetta på morgonen men då vi försov oss la jag snabbt ner dessa planer. Erfarenheten säger att rivstarta tre unga vuxna inte är att föredra. Hellre ändrar jag snabbt i schemat än utsätter mig för detta….Tjejerna tog chansen att gå och handla mat två gånger redan inna lunch. Exotiskt för barn som är uppvuxna på landet med endast bilförbindelse. Perfekt så länge de känner så!  Ser med fördel fram emot att få hjälp med (vardags) matinköpen framöver:-) Klockan två hämtade taxin upp mig och barnen. Vi har ingen bil ännu och buss till önskad destination finns inte att uppbringa. Dock helt ok att betala 13€ för att åka en sträcka lika långt som halva Malta:-) Öppet hus på skolan var vårt mål! Under färden dit passade jag på att fråga taxichauffören om alla byggnader vi passerade. Sightseeing på hög nivå. The public hospital var en enorm byggnad. Tydligen känt som Europas bästa sjukhus. Två nya jättebyggnader var också under konstruktion. Forskarcentrum och ett med fokus på cancer. Spännande och inte alls i proportion till landets area… Passerar en liten by som heter Mosta och därefter ut på en landsväg. DÄR, in the middle of nowhere ser vi skylten med skolans logga. QSI.

Skolan

Skolan

Vilket bemötande. Sådär skönt, trevligt amerikanskt som jag gillar. Verkar funka på barnen också som kände sig hemma snabbt. Skolan har tagit öppet hus grejen till en ny nivå och som lärare kände jag genast att det var ett koncept som jag kommer ta med mig. Såhär funkar det (för er som inte är aktiva i skolans värld). En vecka innan skolan fylls med barn är vi pedagoger på plats. Vi har kompetensutveckling, får vårt klassrum tilldelat och börjar arbetet med att förbereda och ställa samman miljön så den ska passa just den kull vi ska ha under kommande läsår. Det är en härlig vecka och jag brukar jämföra det med att planera inför en stor fest! På QSI var denna vecka i full gång och vad passar då inte bättre än att samtidigt låta nya elever komma och hälsa på. Inget konstigt. Vi gick mellan klassrummen och hälsade på Mr, Mrs och Miss xxxx som stannade upp i sitt planeringsarbete och småpratade lite. Väldigt naturligt och spontant. Kunde till och med känna att vårt korta besök gav dom ett tillfälle till att ta en välbehövlig paus. Helt spontant! (och pauser vet mina lärarkolleger är inget som vi är speciellt bra på att ta….). Som vanligt när jag kommer i en skolmiljö rycker det i lärarnerverna. Jag kunde verkligen känna stämningen som infinner sig dagen innan eleverna invaderar skolan. Förväntningar. Positiv stress. En riktig känsloinjektion!

Som sagt. Vi ser saker och ting med andra ögon när vi blir äldre…..Det var tydligt när barnen senare skulle förklara för M hur de upplevde mötet på skolan….Trots att de var klart mer fåordiga än sin mor och inte slösade med superlativen så var dom mycket positiva. Några utdrag som jag fångade Rektorn är coach i basketlaget. Lärarna verkar snälla. De pratade långsamt och tydligt. Alla var väldigt hjälpsamma. Klasserna är små. Det finns AC i klassrummen.  Algebraboken var väldigt tjock. Inga svenskar går i skolan detta år. Det här ska bli kul att följa. I morgon kommer skolbussen 8.00 och hämtar barnen utanför porten. Kul!

För att släppa på alla nerver tog jag med kiddozarna till Funland direkt efter skolbesöket. Det är ett ”lekis” för stora och små barn. Ännu en gång kom barnasinnet fram hos mig. Hur kul är det inte att hoppa studsmatta, spela dansspel, sjunga karaoke! Va! A till och med konstaterade att mamma, du blir som ett barn. Bästa betyget jag kan få:-). Här lite schyssta volter:-)

I kväll är det varmt och fuktigt ute. Dom säger att det är en värmebölja på gång. Varma vindar från Afrika som blåser hit. Hm, har svårt att se att det kan bli varmare….

Ħu kura ta ’infuskom (Ta hand om er)

/Sus

 

 • Harriet Ljung

  Käraste hela familjen

  Så spännande att få höra vad som hänt. Jag kan förstå att det blir en tid av både lycka, spänning och undran. Önskar innerligen att skolan blir bra för alla tre. Som förälder är det viktigaste att barnen har det bra.
  Ert hus står kvar och ser fint ut. När Ni inte är där så tittar vi lite extra. Jag har inte hittat någon som vill hyra, men det kanske dyker upp någon familj…
  Kramar till Er alla från
  Harriet och Johan

  • susannekonig

   Käraste, käraste grannar!
   Kul att ni har hittat hit!
   Tack för att ni ser till lilla huset. Känns bra att veta. Visst är det en stor omställning för barnen och oss. Utvecklande. Nu har barnen gått en vecka i skolan och det första utmaningarna är över. Känns som om dom ändå tycker att det är helt ok. Inga tårar idag:-)

   Stor kram till er båda!
   /Sussi