Från en ö till en annan!

IMG_5701Tänker att livet är som ett gäng dominobrickor som står uppställda i varierande mönster beroende på vems liv dom tillhör. I slow motion knuffar dom varandra en efter en i skiftande riktning. Ibland bryts ”kedjan” och då blir det stopp för en stunds renovering. Andra gånger har brickan två eller fler vägar att välja emellan. Den väljer en. Brickan som valde Maltavägen ledde mig i förra veckan till Sicilien. Inte en chans att jag hade tagit med mig familjen på golfresa till Sicilien under höstlovet om jag bott i Sverige. Skåne. I Skåne hade vi varit. Stängt poolen, tagit in utemöbler, stoppat in vinterfönstren. Ja, helt enkelt gjort lilla huset redo för den långa vintern. Nu var det redan gjort (tack kära M för allt slit) så varför inte se lite nya ställen på jorden. Från en ö till en annan. En jättestor ö i jämförelse med Malta. Faktiskt Medelhavets största med sina 25 700 km².

Ni vet dom där gångerna när man är omgiven av en himla massa trevliga människor. Mat och vin en masse blandas med samtal. Tiden står still och dagen som komma skall känns fjärran bort. Plötsligt ringer väckarklockan, okristiligt tidigt, och ännu en gång funderar jag på när jag ska lära mig, inse hur morgontrött jag är. Ja, ja, ibland har man inget val. En stor, varm, härlig familj från Borås (nu pratar vi typ 14 personer…) njuter höstlov på Malta. Klart vi måste hinna träffa dom innan vi reser. Trevligt som alltid! Tack familjen S för en härlig kväll!

Till Sicilien från Malta åker du med den lilla resväskan på en weekendresa. Det märktes tydligt redan vid incheckningsdisken att vår familj inte tillhörde denna grupp resenärer…Fyra golfbagar, fyra 100 litersbagar, 4 handbagage och några kuddar som envist skulle hänga med:-) Det här med light travel är inte så lätt inom golfvärlden. En kort stund, drömmandes i kön, bytte jag plats med den snygga italienskan som stod framför oss. 100 % matchandes alltifrån väska till halsduk till skor…. Allt nätt, smidigt och samlat:-)

Väl på Sicilien, i hyrbilen på väg från Catania till hotellet får jag en känsla av att vara i Sverige. Det känns så familjärt på något sätt. Grönt, bergigt (ja, i norra Sverige är finns det berg..) och så IKEAskylten förståss:-) Galet vad den symbolen väcker känslor. Redan starkt implemeterat hos barnen som skriker i baksätet. Kolla! IKEA!!! Vid den här tiden på året brukar det vara solens värme, grönskan och sommaren som jag trånar efter. Inte denna gång. Allt detta har jag i mitt nya hemland. Miljöombytet är vad jag söker. Kontrasterna som synliggör skillnader. Som skapar nyanser. GPS’en lever sitt egna liv. Dess rykte att vara pålitlig får oss att låta hen välja rutt. Den tar oss till vägar och områden som vi aldrig hade valt själva. Såhär efteråt tänker jag att den ville ta ner oss turister på jorden. Visa oss att landet inte bara består av tjusiga hotell och blåa hav. Visa oss den mörka sidan. Resan till hotellet blir en wake up call men också en utmaning rent pedagogiskt. Hur förklarar man för barnen varför det sitter unga, välsminkade, lättklädda tjejer längs de slingriga landsvägarna. Vägar som utan dessa unga tjejer skulle upplevas som en idyll, får mig i stället att känna sorg, avsmak och ilska. En ilska som svämmar över när vi passerar bilen som stannat och mannen som öppnat sin dörr. Beklämmande. Suck!

Satt och lyssnade på en man (50+) härom veckan som uttalade sig om golf. 

”Dom som sysslar med golf kan inte ha så mycket annat roligt i livet. Jag menar, det tar ju så mycket tid! Spelar man golf så har man inte mycket tid till något annat i livet… Då är det bara det man gör….”

IMG_5657Vet inte riktigt vad jag ska säga. Lyssnade men insåg att det inte fanns någon uppsida att ge sig in i någon diskussion. Visst, visst. Så är det nog, svarade jag istället:-) Golf är inget man bara spelar. Det är ett helhetskoncept. En livsstil. Att bo på en golfresort är som att vara i en liten bubbla under en tid. Som i en liten artificiell värld. Typ som all inclusive med ”bamseklubb”.  Lika fast olika:-). Sova, träna, bada, äta, spela golf- allt inom samma område. På morgonen springer jag längs golfbanan. Tee efter tee. Funderar en kort stund på hur hålet bör spelas. Golfbanor på tidig morgon och sen kväll är något alldeles speciellt. Något som vem som helst som uppskattar vacker färg och form skulle njuta av. Dofterna, lugnet, vidderna. Allternativt sover jag extra länge med gardinerna fördragna. Beroende av vad jag väljer formar det resten av dagen. Som alla val vi gör här i livet. IMG_5654 IMG_5727Vid frukosten möter jag M och F. Dom har under åren skapat en tradition. Att vara dom första som hugger in på buffen. Det är något speciellt med hotellfrukost. Överflödet av allt från frukt till bakelser. Den totala frånvaron av ”nyttigt” ”hälsosamt” ”kalorisnålt”. Intag av mat som om det vore den sista måltiden….. M hade bokat startider kl.8 på morgonen. Hela veckan! Med tanke på hur länge en hotellfrukost tar att slutföra gick jag direkt vid ankomsten och bokade om veckans starttider till en mer passande tid:-)

IMG_5695Hotellet har lånecyklar. Har inte cyklat sen Skåne i somras. Vilken lycka att ta sig runt området med cykel. Bland rabatterna som prunkar vackert med meterhöga lavenderbuskar. Bländas av hortensiablommor i regnbågens alla färger. Parera mellan skalbaggen som är ute på en långsam promenad och ödlan som hastigt ilar över gångarna, rädd för att bli överkörd. Barnen noterade att det bara var vi som använde cyklarna. Tyckte vi var lata. Inte lata. Smarta, rättar jag dom:-)

Två banor finns på området. En links och en parkbana. För er som inte spelar golf, dom skiljer sig lite åt. Linksbanan är mer öppen med mycket vatten. En riktig utmaning när vinden ligger på. Parkbanan är lite mer som det låter. Lite smalare med träd och buskar. Jag tycker en del av golfens tjusning är att GÅ runt banan. Har dock förstått att det är för mycket begärt att  få barnen att gå runt banan fyra dagar i rad. Speciellt F som inte har golf som favoritsport. Mutor? Nej!, men resulterar dom i att hela familjen hänger med på banan så okej då! Mutan jag pratar om är golfbil.  Lyckan i F ögon när han kör sina syrror runt banan:-) Legoland släng dig i väggen!

Ja, vi uppskattade verkligen Italien. Alla i familjen, på just sitt sätt. Jag avslutar idag med F sammanfattning.IMG_5664

Mamma, förutom att internet suger så är nog Italien det vackraste land jag vet:-) 

Mer galenskap från resan? KOLLA HÄR!

Arja kondizzjonata ġġib inti out tkessiħ!

/Sus