Höstvindar med råge!

Ibland matchar alla händelser i vardagen så bra. Tillsammans utgör dom en skön helhet utan att några planer har gjorts. Inga manus, partitur, recept eller kartor ligger bakom. Bara livet själv. 

Skärmavbild 2014-11-07 kl. 22.51.43

Jag går direkt från höstlov rak in i influensans täpta värld. Blir så hiskeligt sjuk numer (på äldre dar rättare sagt). En förskylning och det tar evigheter att bli frisk. Passande nog kommer hösten till Malta. Regnskurar och sol om vart annat. Det sandblandade regnet är så häftigt. Kommer från ingenstans och är så kraftigt. Likt monsunregn. Lämnar ifrån sig en ockrafärgad hinna på alla ytor det träffar. Vindbyarna får stolar och andra lösa föremål på terassen att förflytta sig och det bildas vågor i poolen. Noterar att en bit puts från fasaden har släppt. Kanske inte det smartaste materialet i detta fuktiga klimat? Äh, det putsar dom snabbt över. Sett till väggen i sin helhet så verkar lappa och laga metoden va det som gäller!

IMG_5831

Rösten kommer tillbaka sakta men säkert. Känner att det är hög tid att ge mig ut och blanda mig med människor utanför husets väggar.  Inget ont sagt om konversationerna på hemmaplan men en mix är alltid bra:-) Tur ni trotsade på en skypedate mor och far. Frussen tar jag tjocktröjan och halsduken på. Värmer gott den svidande halsen. Hittar ett nytt kafé. Dom säljer chai latte. Inte helt självklart för ett fik här på ön har jag förstått. Bevittnar ett kärt återseende vid bordet bakom mig. Dom har inte setts på väldigt länge och slås av hur fort tiden går. En har varit hemma i Grekland och nu flyttat tillbaka. Den andra, vars dotter blivit 4 år, väntar nytt igen. Vilken glädje. Vilken lycka dom bjuder på. Så stark att den sprider sig och smittar av sig hos oss alla som sitter i rummet.


Noterar att jag pratar lite extra med  alla jag träffar. Till och med han i järnaffären. Vi diskuterar hur dumt det är att kortsystemet inte slagit väl ut på ön. Hur dumt det är att bankerna envisas med att ta ut så stora avgifter. Jag håller med och svär över alla coins som skräpar i plånboken p g a ”cashbehovet”. Det leder oss in i en diskussion kring pengarnas utseende i Sverige…. Som sagt, stort konversationsbehov som lagrats under en vecka:-)


Passerar damen med blombussen.  Inga kryddor idag heller. Blir ingen leverans från Italien förens stormen har lagt sig, berättar hon. Vissa verksamheter är verkligen beroende av väder och vind här på ön. Bussen som i vanliga fall är översvämmad av diverse grönt, känns tom och ödslig. Några stackars nejlikor som klarat sig. Plockar med mig lite japanskt gräs (jag kallar det så) som får pryda grannen Ewa Norrthons vas.

IMG_5852Vi kommer hem alla samtidigt. Härligt när huset fylls av all energi barnen har med sig hem från skoldagen. Funderat många gånger var den energin kommer ifrån. Trots långa skoldagar och stora utmaningar både i skolarbetet och allt det sociala, fullkomligt sprutar det ut ord ur deras munnar varje dag! Alla på samma gång! En efter en försöker dom överrösta varandra för att få berätta just sin historia. Fullkomligt älskar det!

I brist på en öppen spis som hade värmt gott idag, tänder jag alla ljus vi har i lägenheten. Vi trycker våra näsor mot fönstret och fascineras av stormen som nu lagt i en ny, högre växel.


Fredagslugnet lägger sig. Alla går åt sitt håll och gör precis det där som man velat göra hela veckan men inte riktigt hunnit. Tjusningen med just fredagskväll. Känslan av total frihet!

köket

Tjejerna trotsar stormen för att gå till affären. Jag förstår varför när jag ser deras muggar med varm choklad som dom bjuder sin bror på. Blev han glad? Skojjar du! Jag fick världens största kram… ,säger F.

IMG_5847

För mig innebär det matlagning. Passar perfekt in en dag som denna. Helst massa nya recept som ram som jag sen fritt kan förvandla på just mitt sätt. Skaparglädje! Ger mig in i rawfood’ens värld. Påminns att det inte uppskattas av alla i familjen men låter det passera denna gång:-).

IMG_5846Gör röror en masse medan temperaturen inne i stekens mitt  långsamt  går mot sina perfekta 80 grader. Hummus med blomdamens färska basilika stärkt av Cayennepeppar. Klassisk tapenade på svarta oliver. Rivna morötter och rödbetor från ön blir gott med en massa rostade pumpafrön som ger skönt tuggmotstånd. Bönexplosion med vackert mörkröda kidneybönor blandat med soyabönans milda, gröna ton. Fetaost får krydda. Soyabönor med färsk chili, sesampasta och vitlök.

IMG_5848

Saknar dock mina vackra skålar…Madeleine, vi måste ut och leta:-)

Kanske är det så att ALLA dagar matchar på nått sätt. Inte bara ibland utan alltid? Tror det egentligen handlar om att inte missa de små händelserna. Dom som utgör detaljerna!

Weekend sbieħ li kulħadd!

/Sus

 

 • Isak

  Tjena familjen Störtsköna
  Ligger mitt i natten o har just läst ditt senaste inlägg .
  Du skriver riktigt bra tycker jag,speciellt när du skriver att
  jag är klok.Jag är ju det.Nu kan jag ju följa era förehavanden
  på ett alldeles utmärkt sätt,det gillas.
  Ska försöka mig på att sova…kramar er alla/I

  • susannekonig

   Du har hittat hit! Hejja I!
   Kul att du gillar det. Du får väl läsa ikapp de händelser du missat….

   Stora kramar till dig!