Jul med långsamma rörelser..

Tänker inte ens försöka beskriva vår vän C, tillika F gudfar. Hur det är att umgås med honom. Hur det är att bo hos honom. Ni skulle ändå inte förstå. Muhle måste upplevas. Antar att jag måste vara lite skruvad som trivs i hans sällskap men en vecka i taget är fullt tillräckligt. Sen måste jag hem och vila både öron, lever och magsäck:-)

Du kör och kör och kör upp i bergen tills du kommer till en väg som är så smal att däcken på bilen precis får plats. Har det snöat samma dag behöver du inte ens fundera på att svänga in. Då  är det bara att vända och åka tillbaka ner. Du kan också ringa bonden som kommer och plogar vägen för ringa €100….;-) Resan leder dig ner till en dal omgiven av berg och vackra granskogar. Efter ett antal skarpa svängar skymtar du kvarnen. Ett hus som jag i min fantasi tänker att Hans och Greta i sagan bebodde. DSC_0584 DSC_0586DSC_0587

IMG_6517

Vi hade tur denna gång. Dalen låg i vårskrud och vi kunde med enkelhet köra till vägens slut, ner till bäcken. Som traditionen bjuder möts vi av C som kommer gående över bron med snaps i ena handen, en öl i den andra och Labben Lilly vid sin sida. Tillsammans skålar vi och veckan i Muhle kan börja:-). Det är första gången vi firar jul här. C har lovat oss en riktig Österrikisk jul. Vad det nu innebar hade vi ingen aning om innan vi kom. Nu vet vi!

Tiden står liksom stilla i kvarnen. Det är helt onödigt att fundera över vad klockan är. Oväsetligt! Är du hungrig så äter du. Är du trött så sover du och blir du rastlös så har du naturen och allt vad den har att erbjuder utanför dörren. Ena dagen är det vår och vi gör barkbåtar för race i bäcken. Andra dagen är det snöstorm. Då passar det bättre att gå ut och välja ut det bästa berget för pulkarace. Det händer att vi blir insnöade. Men vad gör det när varenda skåp och hylla är fyllda till brädden med mat och dryck.

IMG_6408

Mat och dryck är för övrigt ett viktigt inslag i kvarnen. Nu pratar vi inte konserver och frystorkad mat. Nej, vi pratar stekar (fläsk och oxe) som marinerats i veckor innan, julskinkor (C var orolig att det inte skulle räcka…det var ju tre barn i huset…), speck, färska ägg, allt från bonden i dalen nästgårds. Egenproducerad öl och snaps. Nytt för i år var julölen. Jag dricker inte öl annars men i muhle är det något helt annat. Från frysen tar jag med mig ett glas. Hoppar i de största skorna jag kan hitta i hallen. Går ut till bryggeriet. Där fyller jag mitt glas enligt C alla regler. Resultatet blir en iskall öl med exakt rätt mängd skum.  Mums!

DSC_0597Middagarna är egentligen de enda måltiderna vi äter ihop. Första dagen är tuff. Innan magsäcken har vant sig och förstått att den inte kommer att fyllas före klockan 11pm. Helt normal middagstid i kvarnen. Det är klart, efter en stor omelett vid tretiden så passar det ganska bra med sen middag…:-) All mat lagas på vedeldad spis. Såklart! Vem har sagt att det ska vara enkelt. Här ska det inte kastas in någon påse med farliga popcorn i micron;-) bara för att det ska gå fort. Alla är delaktiga. Det skalas, rivs, hackas, steks medans julmusiken går varv efter varv. (Sista kvällen kunde vi nästan alla sånger utantill).  Allas kinder blir rödare och rödare av värmen från spisen. Ja, det mustiga rödvinet gör nog sitt också:-)Jag gillar allt fixande och trixande. Det skapar ett lugn. En perfekt miljö för långsamma rörelser. Det går liksom inte att skynda.

IMG_6410 IMG_6415 IMG_6437

DSC_0683 IMG_6477 IMG_6449 IMG_6411

IMG_6478 DSC_0686Trots lugnet så blev det en händelserik vecka. Julafton blev lite extra hektisk. Då skulle det till exempel letas, huggas och kläs gran. Barnen var mäkta stolta när de efter en tur i skogen kom ner med den finaste granen. Tänk att helt fritt få välja just den granen som du tycker är finast. Lycka och vånda på samma gång gissar jag… Förvånad över att de lyckades komma överrens dock. Det var fint att se glädjen och nostalgin i C ögon när han nöjt tog fram lådan med julgranspynt. Handgjort (från C barndom), vackert pynt som nog inte sett ljuset på väldigt många år:-) Barnen tyckte det var fult och färglöst. Saknade de kulörta kulorna, glittret och  de elektriska ljusslingorna (skitungar). Men se ljusslingor kommer inte in i kvarnen. Nej, nej. Här fick vi utse ljusvakt så inte de levande ljusen skulle sätta eld på hela granen 🙂

DSC_0619

DSC_0613Hund har vi också fått prova på. Lilly, en liten brun jaktlab. Hon har nog aldrig tidigare fått så mycket motion som under veckan vi var där.  Tidiga morgonpromenader, springrundor, vandringar, lek och bus. Det var en lycklig hund som somnade gott under matbordet på kvällarna. Jag gillar hund. Skulle gärna ha en igen men en hund ska bo och leva precis som Lily. Mitt i naturen! DSC_0625 IMG_6461Ja, nu blev det ju sådär långt inlägg igen. Och massa bilder….. (fler finns här). Det var en fin vecka med många fina stunder. Tack snälla Dr C för att du gav oss en annorlunda jul. Precis som det ska vara när man är på äventyr i livet.

Kontinwazzjoni tajba kollha multa!

/Sus