Otroligt utvecklande

Fokus ändras i takt med ökad ålder och ändrad familjesituation. Yes, for sure. Kanske inget konstigt med det men för mig väldigt påtagligt nu. Från att vid tidigare utlandsflytt fokuserat mycket på var de schyssta barerna fanns samt hur jag skulle hitta till den bästa outletbutiken spenderas denna gång mycket tid till att analysera barnens skolupplevelser. På lagom avstånd. Lyssnar. Tar in. Iakttar och fångar upp alla intryck. Informellt lärande på hög nivå. När den är som bäst. Reell, äkta (som alltid när den kommer från våra unga vuxna), färsk, direkt. RÅ helt enkelt.  Information när den är som bäst.

Barnen går i en internationell skola, QSI (Quality school international). Totalt är dom 130 elever från 4 års ålder upp till 15 år. Klassernas storlek varierar men ligger runt 12-15 per klass. Våra kiddozar går i grade 4, 6 och 8. Klasserna är en skön blend av barn från Libyen, Tyskland, USA, Italien, Frankrike, Spanien, Malta och Sverige.  Läsåret är uppdelat i tre terminer med 1 veckas höstlov, 4 veckor jullov och en veckas påsklov.  Skoldagen är mellan 9-16 varje dag. Tre dagar i veckan är det sportsclub efter skolan. D v s skolbussen går hem en timma senare.  Schemat är enkelt. Varje dag samma schema. D v s har du matte andra timmen på dagen så har du matte andra timmen alla dagar i veckan. All undervisning är på engelska och från år 3 läser du franska som andraspråk. Pedagogiken är traditionell, inga profiler. Hot lunch serveras de dagar som du signat upp för. Annars gäller medhavd lunchlåda.

Så, vad tycker jag då om allt detta.

Det ÄR långa dagar för barnen. Det märks. Efter en vecka i skolan kunde dom kostatera att det kändes mer som två eller t o m tre. Dock är det en dröm för trebarnsfamiljer. 9-16 alla dagar oavsett vilken grade du går i. Hur genialt är inte det! Enkelt! Mor, far och barn har samma arbetstider! Inget trix och fix med hämting eller lämning vid oändligt massa tider! Inte heller behöver vi hamna i diskussioner kring VAD du bör göra av resten av dagen när du kommer hem kl ett. En annan relevant sak som blir resultat av långa dagar är att du faktisk lär dig mer. Det säger sig självt. Eller som Felix kontaterade så härligt Jag kommer ju kunna sjukt mycket efter detta år. Lär mig mer här på två dagar än jag gör på en vecka hemma…

Att göra dagarna ännu längre genom att trycka in after school aktiviteter? Ännu mer genialt! Aktiviteter klara kl 17. Inget skjutsande fram och tillbaka på kvällarna. Nu tillhör ju vi den aktiva (läs, ibland hysteriska) familjen så sena aktiviteter lär det bli ändå….:-). Det är också klokt att barnen får ”testa” på en massa olika aktiviteter. De behöver inte satsa på en proffskarriär i allt de tar för sig.

Självklart hade det varit tryggt och trevligt om de hade varit fler Skandinavier i skolan. Till en början i alla fall. Att känna tillhörighet ger en känsla av lugn. Såhär två veckor efter skolstart så tackar vi ödet att det blev just den här skolan där Königs är de ända svenskarna. Perfekt ju. Inget prat på svenska. Istället ger det många tillfällen till att sakta men säkert lämna komfortzonen och uppleva vad som händer där utanför:-)

Som Montessoripedagog är det självklart chockartat att se barnens schema:-) 60 minuterslektioner och nya ämnen varje timma. Inga långa arbetspass, ingen möjlighet till att fritt (inom ramar) välja vad du vill arbeta med eller var du vill utföra detta arbete. Traditionell skola med bänkar, skriva av från tavlan vad läraren säger, stå och gå i led, lära sig fingersättning på IT lektionen mm. Nej, så illa är det faktiskt inte. Jag gillar mycket av det. Inte dumt alls att ha samma schema varje dag. Välbetänkt i bemärkelsen att det skapar kontinuitet. Får du lära dig ett nytt moment i t ex matten på en måndag och sen inte praktiserar det igen förens två dagar senare är risken stor att du glömt allt och måste börja om från början (både som pedagog och elev…). Om du däremot får en dust varje dag ökar det inlärningen positivt. Dumheterna att lägga tid och energi på att skriva av det som läraren säger eller skriver på tavlan förlåter jag också denna gång. Det ger ju perfekta tillfällen till att med alla sinnen lära sig det engelska språket….:-) skriva, lyssna, läsa och prata på samma gång! Kunde dock inte låta bli att ställa frågan om barnen kunde få fota den text som de inte hann skriva av….IT som hjälpmedel ni vet:-)!

All undervisning är på engelska. Hur ska nu det gå? Jag har ju ett ”läs- och – skriv” barn (dyslexi) och det är ju allmänt känt att då bör man inte ta in ett till språk. Det sägs förvirra. Nu är det så att jag är rätt trött på att bara läsa om hur det är, vad man bör och inte bör göra, om generella teorier. Istället vill jag testa och se vad som händer. Precis som forskarna. Forska på mitt sätt och samla på mig (mer eller mindre) goda,  spännande resultat och därefter hitta en väg som jag tror på. I det här fallet ser jag fantastiskt spännande resultat. Ska försöka förklar vad jag ser…  I ditt hemland där all undervisning sker på ditt modersmål (alltså på svenska i Sverige) får vi ofta höra att läs och skrivsvårigheter är så förödande då alla ämnen i skolan handlar om att kunna läsa och skriva. Matte, SO, NO ja till och med de estetiska ämnena handlar mycket om det idag. Nu är det så att ingen förväntar sig att F ska kunna läsa och skriva engelska flytande. D v s den ”svaghet” som följer henne hemma varje dag är som bortblåst. Fokus är flyttat vilket jag ser leder till att nya styrkor, ny energi, nya verktyg, nya infallsvinklar utvecklas och används. Det är ju superintressant. Glasklart! Det talar om för oss en mycket viktig sak… att vi måste sluta fokusera på språket o istället fokusera på innehållet.

Nu står det i böckerna att blogginlägg ska vara korta…..(men hur var det nu? Jag hade ju slutat att lyssna på hur ……….) Hade en annan sak på hjärtat men sparar väl den till annat bloggtillfälle.

Sammanfattningsvis vill jag säga att jag bestämt mig för att tänka såhär , Vad jag än tycker och tänker kring skolan så tänker jag ta seden dit jag kommit och gilla läget. Njuta av allt positivt och negativt som förändringar leder till.

Ilbieraħ rained ftit qtar għall-ewwel darba …  (Igår regnade det några droppar för första gången)

/Sus

Felix och jag hade en fin dag i Valletta i helgen.

Felix och jag hade en fin dag i Valletta i helgen.

 

 

 

 • micke kinning

  Hej S,
  Skitkul att följa er på Malta. Ser att du får dig en hel del funderare kring skolan. Spännande och kanon att du delar med dig. Hoppas att ni föräldrar också får ta del av nya infallsvinklar i er vardag. Vi håller tummarna för er här i Skåne.

  • susannekonig

   Så kul att ni hänger med! Ja, det är verkligen en boost för kreativiteten att byta miljö såhär. Idéer och tankar bubblar liksom mer än någonsin inom mig. Får inte riktigt plats….en sak i taget! För egen del får jag kämpa för att inte ge mig in i en massa ideella projekt….slut med det för en stund. Dock är jag en världsmästare inom detta område;-).

   Kram på er och hälsa fina Skåne!