Papperslösa samhället och skön revansch…

Nu har vi varit på ön i fem månader och det känns som en (fin) evighet…..

Härom kvällen låg vi och pratade om tid. Vi känner alla att det känns som om vi varit på ön så mycket längre än vad som faktiskt är sant. Fem månader nu. Vi människor använder då och då ordspråk som tiden springer iväg eller tiden går fort när du har roligt . Har själv förbrukat raderna mer än nödvändigt, förr…Vet inte, men just nu känns dom väldigt ”mal placé”. Har absolut ingen obehaglig känsla av att tiden springer ifrån mig. Inte heller har jag tråkigt bara för att tiden inte går fort….. Nä, vi kom fram till att det snarare handlar om att förändringen vi gav oss in i, livet på ön, har gett oss tid. Tid över till annat, mer värdefullt här i livet. Den lite hisnande, insikten om hur mycket tid vi tidigare lagt på meningslösa (men sett till dåvarade situation, oftast nödvändiga) saker. Jag njuter av vår ”nya”  tid som kanske inte fått ett långsammare tempo, men är klart mer innehållsrik.

Sakta men säkert har influensan vandrat mellan familjens medlemmar. Inte nådig denna gång. Läste senast idag att den har slagit hårt mot ön och sjukhusets korridorer är överfulla av hostande patienter som har det tufft i det fuktiga vädret. Själv tog jag A under armen och knallade upp till apoteket runt hörnet. Det fungerar nämligen så här att efter klockan fyra finns det en läkare på plats på apoteket. Längst in i det lilla kvartersapoteket står fyra klappstolar uppradade. Snällt och vänligt blir du ombedd att sätta dig och vänta på att bli inkallad av läkaren. När det väl är din tur knallar du in i ett ännu mindre litet skyffe där det precis finns plats för ett skrivbord och två stolar. Hade blivit rekommenderad denna läkare men var ärligt talat ändå misstänksam. Tänkte, sittandes på min klappstol; vad kan han göra åt min förskylning inne i ett rum som snarare ser ut som ett kontor än en vårdcentral…Visade sig att min skepsis var obefogad. Läkaren var superproffsig och A och jag gick därifrån trygga med både tips från experten och läkande medel i påsen.

IMG_6622

Tack och lov lämnade den ovanliga kylan oss ganska snabbt. Tyckte inte alls att det var varken spännande eller exotiskt att se snö på Malta. Tror dom flesta på ön kan skriva under på det… Lockades inte heller av att åka skridskor i rinken som några tappra entreprenörer hade riggat upp på ett minimalt utrymme mellan två vägar. Ja, det skulle i så fall vara för att få prova de väldigt underliga skridskorna som hyrdes ut.

IMG_6600

Nä, istället njuter vi nu fina dagar med vårvärme och fågelkvitter. Jag som av gammal vana lever kvar i terminstänk har nu mentalt välkomnat och sakta kommit in i den nya terminen. Barnens skola rivstartade från dag 1 med prov och läxor. Det fick A (som höll mig sällis i sjuksängen och missade första veckan) verkligen känna på. Tack och lov är lärarna ambitiösa och skickade hem uppgifter för att undvika gap i kunskapsinhämtningen….Jag är fortfarande mycket imponerad av skolan som lyckas med den, idag, nästan omöjliga  uppgiften – att få barn att förstå varför det är ett privilegium att få gå i skolan – att känna inre lust och glädje att lära sig nya saker. Några av nyheterna för terminen var också lite extra välkomnande – dykning, yoga, basketturnering på QSI i Bratislava…. hm, ska bli spännande att följa.

IMG_6698

 

Lite extra glad blev mor åt Malta’s initiativ till att locka unga vuxa till ett aktivt kulturliv. Nu hoppas jag självklart på sällskap under mina kulturkvällar!

IMG_6604

Det papperslösa samhället har inte nått Malta. Tror inte ens dom har börjat nosa på det….

IMG_6696

Vi har fått våra ID kort. Bara 3 månader efter ansökan lämnats in…. Att det tar tid kunde jag förstå när jag väl stod i kön för att hämta ut dom. Allt som heter, ser ut som eller fungerar som ”ny teknik” lyste med sin frånvaro. Istället fungerade allt som i trafiken här på ön. D v s under organiserat kaos med ett antal oskrivna regler. Jag tänker att det fortsätter väl att fungera så länge 1. Folk tycker det är ok att stå i kö halva dagen 2. Pappersmapparna, som innehåller varje  ansöknings 100-tals papper, finns att få tag på 3. Plastlådorna, som alla mapparna ligger i, fortfarande tillverkas 4. Hyllorna, som alla plastlådor står på, räcker till…..Tyckte dock mest synd om stackars kvinnan framför mig som hade missat att få med sig något nödvändigt papper. Som efter en timma, snällt i kön, fick vända om och en annan dag komma tillbaka till detta omoderna kösystem…

Avslutar dagens skrivande med att erkänna en sak. Visst var det underbart att se F ta hem segern efter helgens tävlingar MEN det som var lite extra kul var att F knäppte alla avundsjuka kärringar på näsan då hon bevisade att hon både kan bära ”för” kort kjol OCH spela grym golf….. GIRLPOWER!!!

IMG_6720

Team…<3

Happy Birthday Sister (ja, heter så på Maltesiska…..:-))

/Sus