Skolsnack

Så kom den igen. Hade någonstans i mitt smått naiva tillstånd tänkt (hoppats) att slippa konfrontera den igen.  Den kom faktiskt frekvent i Sverige också men här på ön känns den mer på något sätt. Den hugger sig långt in i ryggmärgen och avslutar sin färd med att omsluta hela hjärtat. Morgongråten! F stora krockodiltårar…

Egentligen började allt med att F hade ett långt bråk med sin dator. Jag undrar ibland var vi är på väg när vi börjar bråka med våra maskiner. Har dom blivit så pass mänskliga och närvarande i våra liv. Typ som en ny familjemedlem?  Det är ju inte riktigt friskt! Det var något program som inte ville stängas ner och på riktigt bråkade dom, datorn och F! Jag blir tokig när det händer och skriker tillbaka att det inte är ok att låta en maskin förstöra ens morgonhumör! Det går ut över hela familjen och blabla…… Skit i den, avslutar jag (moget?) Det värsta i allt detta ska jag erkänna för er är att jag själv gör samma sak ibland. Måste sluta med det! I alla fall så leddet allt detta kaos till tårar. Egentligen var det inte så mycket datorns fel utan en signal om att något låg och skavde i F. Han längtar efter sina kompisar, skolan är jobbig, alla är dåliga på fotboll osv. Det vanliga. Dock fångade jag upp en sak i alla ord som kom ur hans mun. Något han sa, som inte gick ut genom andra örat lika fort som det kom in. Det stannade kvar.  Han tycker att det är hårt klimat killarna emellan. Att dom är så tuffa och störiga. Pratar högt och liksom skrikigt på rasterna. Det han upplever är helt enkelt det vi kallar kulturkrock. (Som vi jobbar så mycket med också i vuxen ålder). Att först lära oss förstå en annan kultur. Acceptera olikheterna och därefter dela med oss och lära av varandra! Alltså INTE försöka ändra, göra om eller fly! F är precis i början av sin kulturella upptäcksresa. Jag får inte glömma bort att han kommer från en liten skola som ligger i en liten kommun. Skolan har under åren haft låg elevomsätting dvs de flesta elever ”levereras” från fsk som tillhör skolan. Där har han gått sen han var 2 år. Under 8 år har han, tillsammans med sin klass, varit med och byggt upp en kultur, lärt känna dess för och nackdelar och accepterat den. 8 år! Kom igen, klart han upplever allt lite turbulent efter 6 veckor!:-) Vem gör inte det!

Barnen håller svenskan vid liv genom att läsa på Sofia Distans. Jag som själv jobbar med pedagogik och där med fokus på nya medier tycker det är superintressant att följa. Att  på nära håll se hur distansundervisning fungerar i praktiken. Rent teoretiskt så lyfts ofta fördelarna fram. Geografiskt oberoende, studera i din egna takt, inga böcker och stenciler behövs, papper och penna onödigt, byts ut mot datorn, är några av dom.  Det låter ju bra men riktigt så är det inte…..:-) I början av hösten hämtade vi ut två STORA paket på posten. Paketen var fyllda med trykta handledningar, böcker och stenciler…..Det festliga i allt är att till detta kom ett USB minne. På detta lilla minne fanns allt som jag nu kångade på. Digitalt:-) Har sagt det många gånger förr än är det långt väg kvar att vandra tills vi når det papperslösa sammhället…… eller kanske än är det lång väg kvar till vi får alla att vilja entra det papperslösa samhället… För tjejerna (digitala infödingar) blir denna blandteknik väldigt förvirrande. Vad ska läsas på papper och vad ska läsas digitalt? Löste detta med att själv ta beslag på alla papper och lämna barnen i lugn och ro med datorn:-) Annars är det ganska långsamt tempo. Två veckor för några grammatiska övningar och en skrivuppgift som ska lämnas in. Snabb feedback från distanslärare i Sverige. Kanske blir det tuffare tempo längre in på terminen då de ska jobba med uppgifter ihop med andra barn runtom i världen som också sitter på distans. Återkommer med hur det går! Lärarna är för övrigt väldigt öppna och delar med sig av sitt liv och sina intressen… A lärare skriver mer om sin hundvalps utveckling än om ämnet svenska….  Skämt å sido så HAR det faktiskt skett en förändring till det bättre sen jag själv läste ett helt läsår på distans. 1985-86….. Snart 30 år sen! Då gick all korrespondens och kommunikation via postlådan! 🙂 Själv är jag handledare. Ingen uppgift ni behöver sky om ni skulle hamna i den situationen:-) Rena lekstugan jämfört med läraryrket!

Alla elever i Sverige har enligt lag rätt till en likvärdig utbildning. Var man än bor och oavsett sociala och ekonomiska hemförhållanden ska utbildningen ha en hög kvalitet (ur skollagen) I Sverige gick barnen i tre olika skolor. Likvärdig utbildning? Hm, nja kanske inte. Det märks tydligt vem av dom som är mest förberedd. Som har fått med sig hållbar, kvalitativ utbildning. … håll inläggen korta… Så va det ja. Tänker vidare i nästa inlägg:-)

Galet gott!

Galet gott!

Nu går vi till kebab’en runt hörnet! (Issa immorru l-kebab l-kantuniera)

/Sus

 • Micke Kinning

  Hälsa F
  Att Zigge kände likadant, inte att det var hårdare men annorlunda. Saknaden av kompisar kryper fram när nyhetens behag lagt sig. Vi åkte en sväng till Wax och kolla av om det var så mkt bättre i den förra världen. Det gjorde stor nytta och nu flyter allt på och Z har många sköna polare. Dom pratar konstigt men han vänjer sig. Kram på er o tack för att ni delar. Kinning

  • susannekonig

   Som sagt smekmånaden börjar ta slut….Funderade just på om det inte är ett bra trix att åka en sväng till Sverige under jul då ALLA kompisarna är bortresta och udden ligger öde…..då kanske gräset inte är grönare:-)

   TACK för pepp!

   Kram