Vin, Romeo, Julia och metaforer…livet är en fest!

Dom här stunderna i vardagen när jag stannar upp och funderar på vad jag egentligen pysslar med. Som igår kväll. Lagar korvstroganoff, dricker vin, läser Romeo och Julia och bloggar – synkront, med Stina Nordenstam i högtalarna. Som vilken galen fest som helst. Livet är en fest helt enkelt!  Eller snarare en massa fester av olika slag. Det är ganska märkligt, ju mer jag tänker på det, hur många fester vi går miste om pga att vi springer genom vardagen med tunnelseende. Nu kanske inte just den här festen placerar sig på topp fem listan. För lite vin, inte min favoriträtt och så det här med att analysera Romeo och Julia. Aldrig kunde jag drömma om att det fanns så många olika varianter på metaforer. Jag fick lära mig att en metafor är ett bildligt uttryck, en liknelse. That’s it! Men det räcker icke… Nu snackar vi Implied metaphor, Extended metaphor, Dead metaphor osv… Vet inte vad jag ska tycka om denna pedagogik. 14 år och förväntas kunna analysera långa, svåra texter. Lyfta ut metaforerna samt beskriva vad författaren egentligen vill säga med sitt ibäddade budskap. Enligt mig är du inte redo för denna utmaning vid 14 års ålder. Det kräver färdigheter och förståelse. Färdigheter som byggs upp av erfarenheter. Majoriteten 14 åringar har ännu inte läst så mycket poesi eller Shakespeare heller för den delen. Saknar den erfarenheten. Haha, önskar jag kunde dela med mig av diskusionen vi hade kring The dead metaphor, the leg of a chair:-) Ja ja, F har en tuff vecka kvar med ett antal exam. Glädjer mig att jag har tid att hjälpa henne. Längtar dock till vi kan lägga metaforer, organic poems och the rhyming schemes, åt sidan och istället ägna oss åt balansering av kemiska reaktioner.  Mer mina skills!

IMG_6136


Mor och far förgyllde vår vecka. Så härligt att ha dom här! Visst vi skype’ar frekvent men det är något speciellt att träffas IRL. Tack och lov. När detta inte längre känns nödvändigt, då har cypervärlden gått för långt! Jag kunde notera hur barnen knyckte åt sig pussar och kramar. Fyllde på sina förråd i vetskap om att det dröjer igen innan dom återigen får krama på mormor och morfar.  Fint! Innan dom kom funderade jag en del på vad vi skulle hitta på. Vad vill jag visa dom av ön? Vad vill dom se? Vad hinner vi på så kort tid? Konstaterade att det jag verkligen vill visa dom är hur vi lever vårt vardagsliv på en ö i Medelhavet:-) Vi fick dock till en crashsightseeing under dagarna. Båt till Valletta med lunch och vandring bland gränderna med dess långa trappor. Workoutpass på köpet:-). Bussen till the silent town Mdina. Långa vägen dit (ca 30 stopp på en sträcka kortare än 1 mil….) och korta vägen hem. Säger det igen, känner mig som Jesus när jag knallar runt innanför murarna i denna lilla stad. Mor och jag har som tradition att hänga en dag tillsammans runt jul och köpa julklappar till barnen. Antingen i Uppsala eller i Stockholm. Tänk att traditionen slapp brytas detta år! I år blev det dock på Malta:-) Otroligt effektiva var vi och hittade grymma saker till alla tre troll. Tack mor och far!

IMG_6117

IMG_6116

Me myself and I…

Kalendrarna fyller lägenheten. I år är det fler än jag som har skapat. Sparade månadspengar användes flitigt till inköp till kalendrarna. På något sätt gillar jag denna ”lilla julafton” som uppstår varje morgon i och med paketkalendern. Den hysteriska timman på julafton då alla paket ska öppnas, styckar vi nu  i 24 delar. Drar ut på det goda. Vi hinner stanna upp och njuta av varje paket. Får också uppleva glädjen (plågeriet för vissa…) i att vänta på just min dag:-) Nu är vi bara på ön till och med den 15 december så nog blir det lite galenskap på julafton också….mer om det sen!

IMG_6138 IMG_6132


Avståndet från Sverige gör det svårt att träffa, luncha eller ringa personer. Det i sin tur gör att chatten går varm. Det är inte ovanligt att jag har 5 chattar på gång samtidigt medans jag sitter och jobbar. Härligt. Det passar mig och matchar min dröm om ett virtuellt kontor:-) Fredagar innebär lite extra roliga chattar. Inte så mycket jobb utan mer socialt. Till exempel lyckades jag gräva fram musikertalangen ur en ”gammal” kollega som jag inte hade någon aning om! Snälla nån, vilka talanger som finns därute som vi inte har en aning om. Jag återkommer till det. Stanna upp! Ta dig tid. Lyssna. Jag lovar, det finns dolda styrkor och talanger närmare dig än du tror. Hela din vardag är fylld av dom. Talangerna. Tyvärr försvinner många av dom  i surret av all idolhysteri… Listen to this guys! https://dl.dropboxusercontent.com/u/5442854/mother.mp3

Jante mejta!

Bästa helgen till er alla fina där ute!

Sus